Hnačka je obranou organizmu proti baktériam, vírusom a parazitom, ktoré sa dostali do nášho tela. Na začiatku diéty pri hnačke by sa mala konzumovať len potrava v tekutom stave. Kurací, ryžový
alebo hovädzí vývar. Posledný menovaný však nie je vhodný pre dojčatá, či malé deti. Keďže pri hnačkách prichádza telo o veľké množstvo vody, je veľmi dôležitý celkový prísun tekutín. Tie môžete prijať aj v podobe liečivých čajov.
Čo jesť pri hnačke
V tomto období, ale i počas celej diéty, je potrebné dodržiavať dostatočný prísun soli a cukrov. Neskôr môžeme začať jesť dusenú mrkvu, posolenú dusenú ryžu, čerstvý tvaroh, varené kuracie,
morčacie alebo hovädzie mäso.
Pri diéte nesmieme konzumovať mastné a príliš solené, či korenené jedlá. Treba sa vyhýbať sladkým jedlám a ovociu. Tu však predstavujú výnimku banány, ktoré sú pri hnačkách prospešné. V tomto období vynecháme kel, kapustu, karfiol, kaleráb i strukoviny, ktoré spôsobujú plynatosť. Z tohto dôvodu sú nevhodné aj minerálky a bublinkové nápoje.
Pri riedkej stolici sa môže jednať aj o neznášanlivosť na laktózu. V prípade, že naše telo zareaguje na mliečne výrobky plynatosťou a nevoľnosťou, treba prestať konzumovať tiež potraviny obsahujúce laktózu. A to aspoň na dva týždne, potom je možné k mliečnym výrobkom sa opäť postupne vrátiť. Pokiaľ sa jedná o hnačku spôsobenú vírusovým ochorením v jedálničku môže zostať nízkotučný syr, ale tučné syry, kyslá smotana, kyslé mlieko alebo jogurty už nie. Pečivo by sme mali konzumovať nie úplne čerstvé, ale trochu staršie, chlieb ani cestoviny nerobia organizmu dobre. Z vajíčka uprednostňujeme iba bielok.
Na záver je nutné dodať, že pokiaľ hnačkové príznaky neprejdú do dvoch-troch dní, je potrebné vyhľadať lekára. Hrozí, že sa jedná o niečo vážnejšie, s čím si telo samé poradiť nedokáže.
Pridaj komentár