Stravovanie pri cukrovke
Správna strava pri cukrovke je veľmi dôležitá a nemožno ju podceňovať. Pri cukrovke telo nie je schopné spracovávať cukry a iné sacharidy z potravy, čo vedie k zdravotným problémom. Cukrovka môže byť vrodená alebo ako dôsledok zlej životosprávy, nadváhy a stresu.
Pre koho je diéta pri cukrovke určená
Diéta je nutnosťou pre každého, kto chorobou trpí, strava by mala byť pestrá a zdravá. Zmyslom tohto jedálnička je udržať hladinu cukrov v normále. To dosiahnete potravinami, ktoré dokážu znižovať zvýšenú hladinu cukru v krvi. Diéta pri cukrovke radí jesť grapefruity a jahody, dopriať si môžete aj slivky, banány a sušené brusnice. Nemusíte sa brániť kapuste, či už v surovom alebo
kvasenom stave. Hlávkový šalát, uhorka, baklažán, paradajka, paprika tiež pomáha.
Jedálniček diéty pri cukrovke
Cereálne pečivo znižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi, rovnako aj ovos, vločky a ryža. Pri mäsitých pokrmoch je nutné, aby ste sa vyhýbali veľkému množstvu tuku, môžete jesť hydinu, ryby, bravčové aj králičie. Mäso je najlepšie variť, piecť a grilovať. Zo strukovín zvoľte tie, ktoré majú schopnosť pomaly vylučovať živiny, takými sú napríklad sója a produkty z nej, tofu a šošovica.
Dôležité je zvýšiť príjem vitamínu B, ale aj horčík, chróm a zinok, ktoré sa nachádzajú v otrubách a pšeničných klíčkoch. Horčík je aj vo fazuli a chróm v syroch, zemiakoch a celozrnnej múke. Huby sú pre vás rovnako prospešné. Ryža by si vo vašom jedálničku mala taktiež nájsť svoje pevné miesto.
Ak sa dá, siahnite po rybom tuku, z olejov zvoľte olivový, alebo ľanový, nič ním nepokazíte. Zázvor, bobkový list, klinček, kari a indická zmes, to sú koreniny, ktoré si s diétou pri cukrovke pokojne doprajte.
Nakoniec pohyb: je dôležitý pri zdravom životnom štýle a inak tomu nie je ani pri cukrovke, kde má ešte väčší význam.
Pridaj komentár